De speel & leer spoorbaan voor kinderen

Stand van zaken

Op 23, 24, 25 oktober is er weer Eurospoor in Utrecht / Jaarbeurs en het KidsProject zal daar aanwezig zijn met onze houten modelbaan voor kinderen. Iedereen is meer dan welkom om deze modelbaan voor het eerst op een modelspoorbeurs te kunnen aanschouwen!

Zie www.Eurospoor.nl voor de informatie aangaande eurospoor.

20150830_110234

20150829_112403 

Op 29 en 30 augustus 2015 gingen we de rails op de baan bouwen met zoveel mogelijk mensen.

We hopen aan het einde van dat weekend een modulaire houten modelbaan voor kinderen te hebben staan met een record lengte van 14.5 meter!

Via deze weg nodigen we iedereen van harte uit om langs te komen in dat weekend (zowel jong, jonger als oud) om mee te helpen en (voor de kinderen) te spelen met de houten treinbaan. Zie http://www.kidsproject.nl/waar-gaat-de-k…treinbaan-heen/ voor meer informatie.

 

Poster opbouw

Update 01-08-2015: de rails en alle andere spullen krijgen vorm.

Inmiddels zijn we al een poosje aan het verzamelen geslagen van alle rails, treintjes, bruggen etc etc etc en eindelijk wordt het een hoeveelheid waar we in ieder geval in het begin mee aan de slag kunnen. We zijn er dus nog lang niet, maar we hebben wel voldoende voor een goede start!

Houten rails wissels bochten rechte stukken, een kleine berg begint het te worden.

Houten rails wissels bochten rechte stukken

Geen houten treinbaan zonder bomen, huisjes, borden etc etc etc

Geen houten treinbaan zonder bomen, huisjes, borden etc etc etc

Bruggen tunnels stations draaischijven van hout

Bruggen tunnels stations draaischijven van hout

Houten treintjes van o.a. brio, eichhorn en ikea

Houten treintjes brio eichhorn ikea

Update 10-07-2015: de karren worden gebouwd.

Op dit moment zijn we bezig de karren te bouwen waarin alle modules kunnen worden vervoerd. Nog best wel een klus om ze stevig genoeg te maken voor gebruik, maar licht genoeg om handelbaar te houden.

Transportkarren

Update 20-06-2015: Kleur!

Vandaag zijn alle modulebakken in de definitieve kleur geschilderd. We hebben dezelfde kleuren aangehouden als het logo van het KidsProject: Groen, Rood, Paars (soort van) en Blauw. De bovenkanten blijven vooreerst grijs, later komt daar (bijvoorbeeld) geschilderd water, gras en wegen op. Dat gaan we doen als de rails definitief erop liggen.

Verf rollers

Verf rollers

Al met al toch nog wel even een klusje om alles netjes dekkend in de verf te zetten, maar met wat geduld en een setje rollers en bakjes is het uiteindelijk prima gelukt vinden we zelf. 🙂 Onderstaand het resultaat wat staat te drogen:

Module bakken verf drogen

Module bakken verf drogen

Update 07-06-2015: Alles staat in de grondverf!

We hebben alle bakken van binnen en buiten in de grijze grondverf kunnen zetten bij onze sponsor Kunst en Gietwerk in Dronten. We konden geen grijze grondverf kopen met het budget wat we ervoor hadden gesteld, dus hebben we de witte grondverf vermengd met zwarte verf. Dat ging prefect en het resultaat is prima.

grondverf_schilderen

Al met al een hele klus, maar het is gelukt. Twaalf bakken grijs aan alle kanten. De binnenkant en bovenkant blijven grijs (op de bovenkant schilderen we later wegen, water etc etc) en de zijkanten worden binnenkort voorzien van vrolijke kleuren. (dezelfde kleuren als het logo van het KidsProject)

grondverf_drogen_bakken

Het was heerlijk weer om te werken en alles was al goed droog aan het einde van de dag. Als laatste hebben we de bovenkanten van alle bakken in een 2e laag grondverf gezet en ook dat was droog in een half uurtje. Lekker werken met het zonnetje erbij.

Maar oh wat een berg. (en als je goed telt zie je dat niet eens alle bakken op de foto staan..)

grondverf_bakken_stapel

Maar de bakken komen niet zomaar op de grond te staan uiteindelijk, maar ze komen netjes op pootjes te staan. Ook die moeten natuurlijk een kleurtje krijgen voor bescherming, en die hebben we allemaal in een zwarte beits gezet:

grondverf_poten_beits_drogen

In totaal hebben we 18 poten gemaakt waardoor er in de uiteindelijke opzet ook poten voldoende zijn om bochten e.d. te maken in het baanplan. Verder zijn er een paar reserve poten gemaakt “voor het geval dat”.

grondverf_beits

Update 06-06-2015: Al de grondverf hebben we kunnen aanschaffen m.b.v. alle sponsoren

Zes potten witte grondverf op waterbasis voor de bakken, twee potten zwarte verf op waterbasis om de witte grondverf donkergrijs te krijgen, twee potten bruine beits voor de poten, één pot zwarte verf op basis van alkyd om de beits zwart te krijgen…wat een berg… en dat nog naast wat we zelf al hadden staan.

De bakken worden geschilderd met verf op waterbasis zodat de kinderen er uiteindelijk veilig mee kunnen spelen. 🙂

grondverf_potten

Update 03-06-2015: alles is geschuurd.

Wat een klus en je ziet er op de foto’s ook nog eens niets van. Maar goed, het moet gebeuren en alles is nu klaar voor de grondverf.

Update 24-05-2015: We zijn aan het bouwen!

Deze week hebben we de bakken kunnen bouwen (in ruwbouw) en bijna alle poten kunnen maken.

Bouwen_3

We hebben in totaal 12 bakken kunnen maken met het formaat van 123*63 cm. Dat dit niet een klus is die je “even” thuis doet zal duidelijk zijn, maar gelukkig kregen we hulp van “Kunst & Gietwerk” te Dronten. Zij hebben ons de kans gegeven om daar met hun hulp alles te kunnen bouwen!

Bouwen_2

Zonder hun hulp had alles veel langer geduurd om te bouwen, maar nu hebben we in één zaterdag een enorme sprong kunnen maken. 12 Bakken, 14 poten….. klaar om de volgende keer nog wat verder af te bouwen en daarna te schuren en in de grondverf te zetten.

Bouwen_4

Wat een stapel……… en dit is nog niet alles…..

Tot de volgende update!


Update 16-03-2015: Op dit moment beginnen de eerste houten treinen binnen te komen.

We hebben nog lang(!) niet genoeg maar het begin is er!!!!! Verder hebben we een gift ontvangen waardoor we de complete onderbouw (frame en poten) kunnen gaan bouwen (zonder de bovenplaten). Zodra er meer nieuws is laten wij u dat natuurlijk weten.

Onze doelstelling is de houten modelbaan gereed te hebben voor het nieuwe modelspoorseizoen (v.a. september 2015). D.w.z. getest, transportabel en gereed voor gebruik. De testen zullen we uitvoeren op een kleuterschool in Nederland, waardoor we zeker weten dat alles veilig en kindvriendelijk zal zijn.